“Wij zijn een leuk bedrijf!” Solliciteer jij al direct bij een bedrijf wanneer je dit hoort? Waarschijnlijk niet. Niet alleen sollicitanten moeten meer hun best doen voor het werken bij organisaties, maar ook organisaties moeten meer uit de kast halen om de juiste werknemers te vinden.

Een term die deze activiteit beschrijft is “Employer Branding”. Employer branding houdt dus in dat je als werkgever een onderscheidende voorkeurspositie probeert te verkrijgen in de mindset van (potentiële) medewerkers met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.

De huidige trend die wordt gebruikt voor deze vorm van arbeidscommunicatie is video. Video’s zijn effectief om sollicitanten kennis te laten maken met de organisatie en toekomstige collega’s. Bovendien blijft de boodschap in een video beter hangen dan die in een tekst.

Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Wel is het van belang om datgene wat werkelijkheid is over het werken bij jouw organisatie in de juiste woorden te vertellen. Dit doen we door middel van storytelling.

Er zijn een aantal stappen waarover nagedacht moet worden bij het bedenken van de video. Defensie is een voorbeeld van een organisatie die goed gebruik maakt van de diverse stappen voor employer brand video’s. In deze blog zetten 4 voorbeelden van Defensie op een rijtje van goede employer branding video’s.

1. Focus op het doel van de video

Begin met te bepalen wat je wilt bereiken met de video. Wees hierbij zo specifiek mogelijk. Wil je medewerkers aantrekken voor een specifieke klus, wil je een groep iets specifieks over het werken bij jouw organisatie vertellen of wil je bestaande medewerkers stimuleren?

Traditioneel worden employer branding video’s ingezet voor het aantrekken van nieuw talent, maar ze kunnen net zo effectief zijn voor het behouden van talenten. De doelstelling van een video is het antwoord op de vraag “Wat wil ik dat mensen weten/ geloven/ voelen/ doen na het zien van deze video?”

In een video van Defensie is te zien dat zij potentiële werknemers aanspreken met “je moet het maar kunnen” terwijl er beelden worden getoond waarin een marinier mensen helpt. Anderzijds worden bestaande medewerkers gestimuleerd met dezelfde quote. Zij zijn degene die het kunnen.

 

2. Focus op het publiek van de video

Richt je je tot een intern publiek, extern of beide? Wat zijn de demografische variabelen van deze groep? Wat zijn de push- en pull factoren voor deze groep?

Door het bepalen van je doelgroep krijg je duidelijk met welke boodschap je deze doelgroep moet aanspreken en hoe je de boodschap moet brengen.

Bepaal ook van tevoren waar de video getoond zal worden. Is deze bedoeld voor de carrièresite, een social media campagne, voor een vacaturesite, een oriëntatiedag, een carrièrebeurs of voor al deze gelegenheden?

Een goed voorbeeld van een organisatie die hun doelgroep duidelijk gedefinieerd in een employer branding video is Defensie. Zij spreken stoere mannen aan voor een militaire functie bij Defensie.

 

3. Focus op persoonlijke verhalen voor in de video

Jouw bedrijf wordt vooral geladen door verhalen van eigen medewerkers. Verhalen maken een boodschap authentiek en laten tegelijkertijd aan de buitenwereld zien wat voor mensen bij je werken.

Helemaal mooi is het als deze verhalen niet alleen over gebeurtenissen op de werkvloer gaan, maar ze medewerkers ook in de thuissituatie of een andere niet werk gerelateerde setting laten zien.

Als een medewerker een verhaal vertelt over hoe de flexibiliteit of zekerheid vanuit het bedrijf haar heeft geholpen, zal dat beter bijblijven dan een regel bij de arbeidsvoorwaarden over de werk-privé balans. Statistieken en arbeidsvoorwaarden geven informatie, met een authentiek verhaal kun je mensen binden aan je bedrijf.

 

4. Focus op visuele technieken in de video

Wissel bijvoorbeeld in de videoboodschap het beeld van de spreker af met beelden van de werkvloer, het productieproces, een bedrijfsuitje, collega’ s, de favoriete sport van de spreker, etc.

De stem van de verhalenverteller blijft gedurende de hele video te horen, maar het beeld wisselt om de paar seconden.

Door steeds wisselend dezelfde hoofdpersoon te laten zien in combinatie met andere beelden die het verhaal ondersteunen, wordt de aandacht van de kijker vastgehouden en kan het verhaal gevisualiseerd worden.

 

Na het lezen van deze blog ook interesse in een arbeidsmarketing video? Wij werken samen graag van idee naar uitvoering. Neem vandaag nog contact met ons op.