Je wilt het verhaal van jouw bedrijf vertellen middels een sterke video. Maar hoe wil je dit eruit laten zien? Wil je het laten vertellen door een hoofdpersonage of laat je een voice-over aan het woord? Het antwoord is: animatie! 

Sommige bedrijven kiezen voor animatie video’s. Met deze video’s kan op een hele duidelijke en overzichtelijke manier een verhaal verteld worden. Beelden kunnen zelf bedacht worden en men is niet meer afhankelijk van diverse externe omstandigheden. In deze blog zetten wij 10 tips op een rijtje voor het maken van een goede animatie video.

1. Ken jouw merk

Dit lijkt nogal vanzelfsprekend, maar een eerste stap naar een goed verhaal is om goed duidelijk te hebben waar jouw merk voor staat. Denk na over welke specifiek branche jouw bedrijf betreft en naar wat jou als merk onderscheidt van de concurrent.

2. Kies jouw doelgroep

Bepaal eerst jouw doelgroep en ga na waar deze doelgroep actief is. Ga jij je richten op een doelgroep die genoegen neemt met een simpele animatie of ga jij je richten op een groep specialisten die al veel van het onderwerp af weet? Wil je nieuwe collega’s of juist nieuwe klanten werven met jouw animatie video?

Een voorbeeld van een video waarin de doelgroep duidelijk is bepaald, is de video van ROC. In deze video komt goed naar voren dat zij potentiële studenten willen informeren over de opleiding servicemedewerker.

 

3. Kies de boodschap

Wat ga je vertellen? Waar vele de neiging hebben om zo veel mogelijk informatie in een video te stoppen, is dit vaak niet de juiste manier. Een animatie video duurt vaak niet langer dan 2 minuten, dus wees selectief in wat je wilt overdragen in de video. De tekst kan kort en krachtig gehouden worden terwijl de beelden meer informatie vertellen. Beelden zeggen immers meer dan woorden.

Een voorbeeld van een video waarin de boodschap duidelijk wordt verteld binnen 2 minuten, is in de video van Cubiss. In deze video vertellen zij, na een korte aanleiding, de gedachte achter het product waarna ze vervolgens aanspraak doen op de doelgroep.

 

4. Kies een tekst voor de voice over

Wanneer je een selectie hebt gemaakt van wat je wilt overdragen in de video, is het nu van belang om de voice over tekst te bedenken. De voice over tekst is de leidraad van de video. Dit is hetgeen wat de kijker door de video meeneemt. Een tip hierbij is om de tekst in Jip en Janneke taal te vertellen zodat iedereen de boodschap goed begrijpt.

5. Creëer een storyboard voor de animatie video

Wanneer je hebt bepaald welke boodschap jij wilt overdragen in de video, kan er een storyboard gemaakt worden. In dit storyboard wordt de hele verhaallijn verteld. Door de verhaallijn in zijn geheel te zien, kun jij zien of de boodschap naar jouw wensen in beeld wordt gebracht.

6. Kies een unieke animatie stijl

Het leuke van een animatie video is dat jij een eigen stijl kunt bepalen. De diverse stijlen lopen van schetsen tot cartoons of juist meer realistische animaties. Kies een stijl uit die jij het beste bij jouw bedrijf en jouw verhaal vindt passen. Bekijk hieronder een paar diverse stijlen.

 

Afbeelding blog animaties

7. Kies een tijd

De lengte van de animatie video hangt af van het verhaal dat je wilt vertellen en van de informatie die je wilt overdragen. Zoals eerder gezegd is het belangrijk om het kort en krachtig te houden. Het is vaak interessanter om naar een sterke video van korte duur te kijken, dan naar een langdradige video. De gemiddelde tijd voor een animatie video op het web is 60 tot 120 seconden. In deze tijd kun je heel veel vertellen middels de juiste beelden.

8. Goede voice over

Het vertellen van jouw verhaal middels een sterke animatie video gaat gepaard met een goede voice over. Een goede professionele voice over maakt de animatie video ten slotte helemaal af. Kies een voice over die past bij het verhaal, maar die ook geschikt is voor de doelgroep die naar deze stem moet luisteren. Kies voor een onderwijsvideo bijvoorbeeld een heldere en vriendelijke stem die zowel voor ouders als kinderen fijn is om naar te luisteren.

Een voorbeeld van een video waarin een juiste stem is gekozen, is de video van EasySwim. In deze video spreekt een vriendelijke en vrouwelijke stem ouders aan. De vriendelijke “moeder achtige” stem is een goede keuze om ouders op een manier te informeren.

Een voorbeeld van een video waarin een juiste stem is gekozen, is de video van Panta Rhei. In deze video spreekt een vriendelijke, rustige en duidelijke stem ouders en tweedeklassers aan over de beroepsgerichte examenprogramma’s.

 

9. Kies voor een bedrijf met ervaring

Voor het vertellen van jouw verhaal middels een goede animatie video, is het belangrijk om een bedrijf te kiezen met ervaring. Bedrijven met ervaring kunnen jou helpen met het uitdenken van een sterk verhaal en kunnen meedenken over de juiste beelden.

10. Kies voor diverse media

Het hangt natuurlijk af van jouw doelgroep, maar om de animatie video onder veel aandacht te brengen is het verstandig om de video op diverse mediaplatformen te plaatsen zoals Facebook en Youtube. Op deze manier krijgen veel mensen deze video te zien.

Na het lezen van deze blog ook interesse in een animatie video? Wij werken samen graag van idee naar uitvoering.

Neem vandaag nog contact met ons op!