Een middel waarmee mensen op een persoonlijke manier worden aangesproken.

Hoe Ga Je Verder?

In voorgaande blog deelden wij een aantal tips and tricks voor het maken van een goede vlog. Met deze technische tips komt jouw vlog er verzorgd, maar vooral ook geloofwaardig uit te zien. Maar helaas, met alleen technische tips kom je niet tot een vlog. Want hoe goed de belichting of compositie ook is, met een slechte inhoud haal je de kijkers ook niet binnen.

Nadenken Over De Inhoud

Inhoud, misschien wel het belangrijkste element van vlogs. Want zonder inhoud is er namelijk niet eens een vlog waar de voorgaande technieken op toegepast kunnen worden. Maar hoe ontwikkel je nou de juiste inhoud voor jouw vlog? Er zijn verschillende punten die jou kunnen helpen en wij sommen er 6 voor je op:

1. Kies Een Goed Onderwerp

Een goed onderwerp, het nummer 1 aspect voor een goede vlog. Wat eerlijk, zonder een onderwerp heb je niks om over te praten. Denk goed na over een goed onderwerp waar jij nuttige en ook interessante informatie over kunt vertellen. Zorg ervoor dat je het verhaal rondom dit onderwerp kort en interessant kan houden. We houden immers niet van langdradige en saaie verhalen.

2. Probeer Dingen Uit

Er kan voor een inhoud gekozen worden waarin de vlogger uitdagingen aangaat of dingen voor het eerst probeert. Op deze manier ervaart de kijker voor de eerste keer iets samen met jou als vlogger. Pak pakketjes uit van producten die je hebt gekregen of nieuw hebt gekocht of ga een uitdaging aan.

Denk bijvoorbeeld aan de bekende Cinnamon Challenge waarbij vloggers een hap kaneelpoeder proberen door te slikken. Een vlogger die deze challenge is aangegaan, is GloZell Green. In de video probeert ze de Cinnamon Challenge uit en neemt ze jou mee in deze ervaring. Daarnaast reageert GloZell Green op de vragen van de kijkers, wat een verbondenheid en interactie creëert met de kijkers.

 

3. Speel In Op Persoonlijkheid En Actualiteit

De kracht van vlogs is dat wij ons kunnen identificeren met de persoon op de camera. Houd de inhoud daarom dus persoonlijk door jouw eigen mening of gedachten uit te spreken.

Spreek bijvoorbeeld jouw gedachten uit over actuele onderwerpen. Actuele onderwerpen spelen zich af in de omgeving van jouw kijker, dus misschien vind hij/zij jouw mening hierover wel interessant.

4. Maak Gebruik Van Lijstjes

Wanneer je gebruik maakt van lijstjes in jouw vlogs geef je niet alleen jezelf als vlogger een structuur in de video, maar je geeft ook de kijker structuur. De kijker weet welke punten er gaan komen en dus wat er besproken gaat worden in de video. Daarnaast fungeert het als een samenvattende lijst van de inhoud.

Een voorbeeld van een iemand die met lijstjes werkt is Adviezen van Lize. In haar (meer bewerkte) vlogs geeft adviezen over dagelijkse dingen. Zo geeft zij in onderstaande vlog 5 tips tegen uitstelgedrag. De 5 tips zijn een leidraad voor de video.

 

5. Maak Tutorials Met Tips

Als je kiest voor een tutorial, laat je de kijker stap voor stap zien hoe je bij het eindresultaat komt van jouw gekozen onderwerp. Een voorbeeld hiervan is Beautygloss, een vlogster die make-up tutorials op YouTube zet waarin zij laat zien hoe je bepaalde make-up looks kunt nabootsen.

 

6. Gebruik Call To Action

Gebruik call to action in jouw video. Op deze manier lok je interactie uit met de kijker. Vraag de kijker bijvoorbeeld om zich te abonneren op jouw YouTube kanaal of vraag ze reacties achter te laten met onderwerpen die zij graag besproken zouden willen hebben. Dit kan tevens weer leuke nieuwe ideeën opwekken voor volgende vlogs.

Een voorbeeld van een vlogger die gebruik maakt van call to actions is #BOOS. Aan het einde van zijn afleveringen vraagt hij mensen op humoristische wijze zich aan te melden voor zijn kanaal. In dit voorbeeld is dat door te klikken op het ‘salamikruis’.

 

 

Nog Even Alle Punten

  • De inhoud van een vlog is een cruciaal element
  • Kies een goed onderwerp
  • Probeer nieuwe dingen uit
  • Speel in op persoonlijkheid en actualiteit
  • Maak gebruik van lijstjes
  • Maak tutorials met tips
  • Gebruik call to action

In de volgende blog kijken we naar nog meer elementen die invloed hebben op de kwaliteit van jouw vlog.

 

Heb jij interesse gekregen in het maken van vlogs? Wij delen graag informatie en wij bieden vlogtrainingen aan. Schroom niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.