Deze vraag krijgen we vaak: wat kost het laten maken van een video? Het liefst zouden we zeggen: “dat wordt dan twintig euro!”. Maar jammer genoeg is video geen product dat je per kilo afweegt en kunt prijzen. Nee, ook tel je niet de minuten waarna je er een prijskaartje aan kunt hangen. Bij een video kun je het eigenlijk zo gek en duur maken als dat je zelf wilt.

Natuurlijk is dit niet echt het antwoord waar je op zit te wachten. Het liefst hoor je een vast bedrag. Om het een beetje op te helderen, leggen we in deze blog uit waarom er geen vaste prijzen zijn voor een video. Diverse factoren spelen een rol bij het bepalen van een prijs.

Wat Is Het Doel?

Zo wordt de prijs beïnvloed door het doel van de video. Wat wil je met jouw video bereiken? Dient het als een instructievideo voor jouw product? Of wil je mensen naar bijvoorbeeld jouw museum laten komen?

Het verschil tussen deze twee voorbeelden is dat een instructievideo simpelweg zelf gemaakt zou kunnen worden wanneer je over de juiste kennis, accommodatie en materialen beschikt. Maar mocht je jouw museum in het zonnetje willen zetten online en op televisie, dan dient er een zorgvuldig script geschreven te worden en is het vaak wenselijk dat er mee wordt gedacht en gewerkt in het bedenken en bewerken van beelden die het beste passen bij het verhaal.

Je kunt je vast bedenken dat wanneer een extern bedrijf wordt ingezet voor het bedenken, opnemen en bewerken van beelden, dit de kosten doet toenemen vergeleken met wanneer je het zelf doet.

Een voorbeeld van een commercial waarbij wij zijn ingezet is een video voor het museum Corpus. Voor deze video is er een script geschreven, zijn er beelden bedacht, opgenomen en bewerkt.

 

Benodigde Apparatuur

Het verhaal met de benodigde materialen hebben ook invloed op het prijskaartje van een video. Wil jij mensen interviewen in een studio? Of denk je er eerder aan om in jouw video door de ogen van een vliegende draak te kijken?

Je kunt je voorstellen dat in deze situaties verschillende materialen nodig zijn. Een drone die je nodig zal hebben voor het visualiseren van de vliegende draak, zul je niet echt nodig hebben wanneer je iemand interviewt in een studio.

Het huren van duurdere apparatuur zal dan ook invloed hebben op het totale prijskaartje. Het verhaal kan zo gek gemaakt worden als je wilt, maar houdt er dus ook hier rekening mee dat alle nodige apparatuur niet uit de lucht komt vallen.

Een voorbeeld van een commercial waarbij wij zijn ingezet is een video voor Avonturenpark Hellendoorn. Voor deze video zijn verschillende materialen ingehuurd om het verhaal van Hellendra de draak te vertellen.

 

Een Of Meerdere Video’s

Ook schaalgrootte kan invloed hebben op de prijs. Wat hiermee bedoeld wordt is dat je als bedrijf kunt kiezen om 1 video ergens te laten maken, maar bijvoorbeeld ook om meerdere video’s te laten maken.

Kies je ervoor om 1 video te maken van een evenement of ga je ervoor om alle evenementen van een jaar te laten filmen door een bedrijf? Vaak komt het voor dat wanneer je meerdere films laat maken, dit invloed heeft op een prijs per film.

Een voorbeeld van een videoreeks waarbij wij zijn ingezet is een reeks voor de Pabo Inholland Rotterdam. Voor deze hogeschool worden zowel event video’s als portretvideo’s ontwikkeld om op die manier een zo helder mogelijk beeld te schetsen voor potentiële studenten.

 

De Mensen Met Wie Je Werkt

Er moet niet alleen rekening gehouden worden met de apparatuur, maar natuurlijk ook met mensen die ermee werken. Niet alleen de mensen achter de camera, maar ook vóór de camera.

Iemand die het script schrijft, de producent, regie, cameraman, geluidsman, visagist, assistent, lichtman, acteurs, noem het maar op. Al deze koppies verdienen het natuurlijk om betaald te worden.

Een voorbeeld waarin te zien is wat er allemaal komt kijken bij opnames van een commercial, is een behind the scenes video van Avonturenpark Hellendoorn. In deze video is te zien welk apparatuur ingezet werd en ook wie er allemaal rondliepen om gezamenlijk het beste resultaat te behalen.

 

Locatie

Waar ga je de video opnemen? Binnen het bedrijf of zoek je toch liever een locatie uit die voor een extra tof effect zorgt? Ook hier kan er rekening gehouden worden met eventuele prijzen voor het mogen filmen op locatie.

Welke Kwaliteit Hoop Je Terug Te Zien?

Al met al zijn er diverse factoren die van invloed zijn op het prijskaartje van een video. Het is dan ook niet gek dat er geen vaste prijs op te noemen is voor een video. Bovengenoemde voorbeelden zijn niet de enige factoren waar de prijs vanaf hangt, maar zijn wel degelijk belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Kort gezegd, de prijs van jouw video hangt sterk af van de kwaliteit die je hoopt terug te zien. Ga je voor het uiterste resultaat? Schrik dan niet af wanneer het iets duurder uitvalt dan wanneer je zelf iemand gaat interviewen en dit met jouw telefoon gaat filmen.

 

Ben jij klaar om jouw verhaal te vertellen middels video en wil je meer advies en informatie? Neem dan contact met ons op!