Voor iedereen die denkt dat filmen een makkie is, dat is het dus niet. Voordat je verder leest, kijk dan even naar onderstaand filmpje. 

Een video van een lieve dame die huilt van geluk, wat ontroerend. Maar technisch gezien krijgen wij de kriebels van deze video. Iedereen kan tegenwoordig zelf filmen met de kwalitatieve camera’s die elke telefoon bevat. Hartstikke leuk, maar filmen blijft toch echt een vak. Er zijn talloze dingen waarop gelet moet worden bij het maken van een film in plaats van het roekeloos richten van de camera.

1. De camera zelf

Zo moet er ten eerste rekening gehouden worden met de camera waarmee wordt gefilmd. De camera’s van huidige telefoons hebben een prima beeld en de telefoons zijn gemakkelijk overal mee naartoe te nemen, maar deze telefoons bevatten geen instellingen die van grote invloed zijn op het beeld. Zo valt er niet in te spelen op het licht en andere externe factoren die het beeld beïnvloeden.

2. Stabiel filmen en kaderen

Hiernaast is er in de video geen rekening gehouden met kaderen en stabiel filmen, twee uitermate belangrijke factoren bij filmen. Terwijl de dame een verhaal verteld, is zij maar half in beeld te zien en beweegt het beeld continu. Filmen lijkt gemakkelijk, maar probeer maar eens de camera goed stabiel te houden. Ook hieruit blijkt, filmen is een vak mensen.

3. Geluid

Tot slot wordt er nauwelijks rekening gehouden met het geluid van de video. Wanneer jouw volume vol aanstaat, vlieg je van je stoel wanneer de video aangaat. Het geluid van de dame wordt niet correct gescheiden van de herrie op de achtergrond. Natuurlijk is het niet mogelijk om de achtergrond helemaal weg te krijgen, maar een beetje scheiden had wel gemogen.

Zo zijn er nog meer kritische puntjes aan te merken op de video’s van tegenwoordig. Steeds meer websites kiezen ervoor om video in te zetten. Video is een trend die blijft groeien en is een ideaal middel om een boodschap op unieke wijze over te brengen aan de kijker. Maar een grote fout is de kwaliteit van de video’s. Filmen lijkt voor sommigen gemakkelijk en het is simpel gedacht om een zo goedkoop mogelijke kracht in te zetten voor het maken van de video’s… maar zulke video’s halen de aandacht weg van het werkelijke verhaal van de video!!

Mensen letten niet meer op het verhaal, maar letten op het bewegende beeld, de herrie of de slechte kwaliteit. Daarnaast komt het niet echt professioneel over wanneer je niet de moeite steekt in een kwalitatief goede video. Dus, kunnen we hier misschien mee stoppen?