Zijn er nog mensen die twijfelen aan de kracht van waarom? En zijn er dan ook mensen die dit durven te erkennen? Dit is iets om goed over na te denken, want probeer jij maar eens duidelijk te definiëren wat we moeten verstaan onder het waarom.

Het ‘Waarom’ Van Jouw Bedrijf

Wanneer je succes wilt hebben met jouw bedrijf, is het belangrijk om te beginnen met het ‘waarom’ van jouw bedrijf. Denk hierbij aan waarom jij als bedrijf doet wat je doet, maar ook aan wat jouw missie en visie is. Pas wanneer je dit uitgestippeld hebt, kun je gaan nadenken over producten, communicatie en marketing die daarbij horen. Althans, dat lijkt zo.

We zeggen niet dat het ‘waarom’ van een bedrijf niet nuttig is voor de groei van het bedrijf. Het heeft wel degelijk een toegevoegde waarde bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld nieuwe producten en diensten. Je gaat ten slotte geen pakjes sigaretten ontwikkelen wanneer je een duurzaam bedrijf bent. Op deze manier speelt het ‘waarom’ van een bedrijf een grote rol. Het is dus zeker verstandig om deze waarom niet uit het oog te verliezen.

Het ‘Waarom’ Van Jouw Doelgroep

Maar wanneer we gaan kijken naar de content, is het belangrijk om verder te kijken dan alleen het ‘waarom’ van het bedrijf. Middels deze content moet het product onder de aandacht van de juiste doelgroep terecht komen. Om dit te kunnen doen is het essentieel om ook te kijken naar het ‘waarom’ van de doelgroepen. Hierin staat de motivatie van de doelgroep centraal.

Echter, het is lastig om erachter te komen wat nu de specifieke behoefte is van jouw doelgroep. Dit komt voornamelijk omdat mensen in jouw doelgroep zelden nadenken over wat nu eigenlijk hun eigen diepste drijfveer of behoefte is. Hierbij komt kijken dat het niet de taak van de consument is om te ondervinden wat hij of zij precies wil, maar dat het onze taak als bedrijven is om van de klant te begrijpen wat zij willen.

Het Verschil Tussen Heineken En Pepsi

Het goed in beeld brengen van de consument zijn ‘waarom’ en dus zijn behoeften kan zeer bepalend zijn voor reacties op de content die je creëert. We leggen je dit uit door een videocampagne van Heineken te vergelijken met een videocampagne van Pepsi.

Heineken

Heineken kwam met een video waarin gewone mensen met tegengestelde meningen tegenover elkaar staan. Na kennismaking krijgen zij de mogelijkheid om weg te gaan of om met elkaar verder te praten onder het genot van een biertje. In de video gaan de duo’s onder het genot van een biertje met elkaar in gesprek en doet Heineken zijn werk als sociaal smeermiddel.

De boodschap komt over; Heineken als natuurlijke speler op dit gebied, Heineken wanneer je even wilt chillen zonder gedoe en even wilt ontstressen en kletsen. Het waarom van de consument komt in deze video duidelijk naar voren: geen gedoe, gewoon even lekker kletsen en relaxen met elkaar. De video matcht goed met de behoeften van de consument, wat leidt tot ruim 14 miljoen kijkers en duizenden positieve reacties.

 

Pepsi

Precies het tegenovergestelde gebeurde bij Pepsi. Een video waarin de boodschap niet overeenkwam met het ‘waarom’ van de consument. Sterker gezegd, de video van Pepsi leidde tot een hoop rumoer, waardoor de video zelfs werd verwijderd en de hoofdrolspeelster Kendall Jenner haar excuses moest aanbieden.

In de video neemt Kendall Jenner de leiding tijdens een protest waarbij ze een Pepsi blikje in de handen van een agent druk. Het gebaar zou net als Heineken moeten zijn ‘vergeet al het gedoe even, laten we samen even chillen’.

Jammer genoeg is dit niet echt wat overeenkomt met de behoefte van de consument, deze drinkt Pepsi namelijk als dorstlessend middel en als een verwenmomentje voor zichzelf. Aldus, Pepsi drink je vaak genoeg alleen, een biertje sneller met vrienden.

 

Conclusie

Het is dus van belang om naast de eigen missie en visie, het ‘waarom’ van de consument helder voor ogen te krijgen. Als maker van de content kan het juist definiëren hiervan een wereld van verschil zijn.

De content met het ‘waarom’ van het bedrijf moet gekoppeld worden aan het ‘waarom’ van de consument. Heineken zorgde duidelijk voor meer overeenkomst tussen deze twee dan Pepsi, een wereld van verschil in reacties.