Storytelling is een trend waar organisaties tegenwoordig maar al te graag mee aan de slag gaan. Organisaties proberen hun verhaal op een mooie, inspirerende of juist confronterende manier aan de wereld te vertellen om een beleving te creëren. Er zijn een aantal campagnes die goed slagen in het vertellen van hun verhaal.

Melk is bijzonder van FrieslandCampina

Wat is er nou bijzonder aan melk? Blijkbaar toch meer dan je dacht, want de succesvolle storytelling reclame van FrieslandCampina sprak veel mensen aan. Melk is een alledaags product wat vaak wordt gekocht zonder erover na te denken, maar door deze ‘story of milk’-campagne sta je toch even stil bij het verhaal achter melk.

 

You’re more beautiful than you think van Dove

Eén van de mooiste storytelling-campagnes is afkomstig van het huidverzorging merk Dove. Het merk staat inmiddels bekend om haar aangrijpende video’s waarin zij ‘gewone’ vrouwen aan het woord laat in plaats van slanke modellen.

Zo laat Dove jonge meiden zien dat zij niet onzeker hoeven te zijn over hun lichaam en uiterlijk. Het merk maakt veel gebruik van video om haar verhaal over te brengen op haar doelgroep. Een prachtig voorbeeld hiervan is de virale video ‘Dove Real Beauty Sketches’. De video roept een gevoel op bij de kijker en laat zien waar Dove als merk voor staat.

Ze stelt geen product centraal, maar maakt haar doelgroep het uitgangspunt van haar communicatie door deze te inspireren om zelfverzekerd te zijn.

 

Klein. Het nieuwe groot van Triodos bank

Een organisatie die het concept storytelling goed heeft begrepen, is Triodos bank. Met de campagne ‘Klein. Het nieuwe groot’ werden meerdere prijzen gewonnen.

“We leven in een geweldige tijd! De macht is niet meer aan groot, de kracht is aan klein”, zo vertelt de voice-over in het campagne filmpje. Een krachtige boodschap, die veel mensen aanspreekt. Door te kiezen voor deze boodschap in plaats van het vertellen van crisisverhalen, heeft Triodos bank geprobeerd zich te onderscheiden van andere banken.

De campagne gaf hiermee een stem aan het gevoel van onbehagen over banken en ontving veel waardering van ondernemers, politici en opiniemakers.

 

Vecht mee tegen ALS met Joep Cobben

Ook stichting ALS heeft gebruik gemaakt van storytelling om meer naamsbekendheid te creëren. Voor de campagne ‘ik ben inmiddels overleven’ zijn 9 ALS-patiënten gefotografeerd en gefilmd.

De indrukwekkende campagne, die met goedkeuring van de familieleden tot stand is gekomen, heeft ervoor gezorgd dat de naamsbekendheid van de ziekte ALS is gestegen van 20 procent naar 90 procent.

Ook de donaties die de stichting ontving, zijn sinds de lancering van deze campagne in 2012 fors toegenomen. Een belangrijk kenmerk van storytelling komt hierin naar boven, het échte verhaal.

Storytelling draait om het vertellen van een eerlijk verhaal, in plaats van het gebruiken van zoetsappige beelden om het verhaal mooier te maken. De waarheid is datgene wat de consument moet horen, ondanks dat dit confronterend kan zijn.

 

Deze voorbeelden tonen aan dat goede storytelling bijzonder succesvol kan zijn. Naar verwachting zal het de komende jaren dan ook een populaire marketingtechniek blijven. Persoonlijke verhalen blijven mensen aanspreken en kunnen steeds weer in een nieuw jasje worden gegoten.

Na het lezen van deze blog ook interesse in een video? Wij werken samen graag van idee naar uitvoering. Neem vandaag nog contact met ons op!