Waar voorheen lappen tekst doorgelezen en onthouden moesten worden zijn wij steeds meer beelddenkers geworden. Need to prove it? Allright! De volgende symbolen zul je vast herkennen.

Wat zijn de eerste woorden die je nu te binnen schieten? Dit zijn hoogstwaarschijnlijk Apple, Nike en Volkswagen. Wanneer je naar een van deze merken kijkt, komt er een netwerk van betekenissen naar boven.

Dit wordt ook wel het imago van zo’n merk genoemd. Bij Apple wordt al gauw gedacht aan laptops, smartphones, kwaliteit, et cetera. Beelden zorgen voor herkenning bij mensen en om deze reden is storytelling dé lifehack om in te schakelen als marketingmiddel.

Met storytelling vertel je niet alleen meer over je product, maar je vertelt het verhaal om je product heen. Je probeert een bepaalde visie of image om het product over te brengen bij de consumenten. Bij storytelling worden beelden gebruikt, beelden die voor herkenning zorgen.

Echter, een verhaal vertellen over jouw product lijkt makkelijker dan dat het in de werkelijkheid is. Want wat wil je nu eigenlijk overbrengen? Wat wil je laten zien? Hoe wil je dat de consument jouw product onthoudt?

Een geheim van storytelling is dat er verschillende strategieën toegepast kunnen worden. Er zijn diverse strategieën om jouw organisatie in het zonnetje te zetten met storytelling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan…

1. Het gebruik van verhalen om te laten zien waar het écht om gaat

Neem als voorbeeld een outdoor sportmerk dat niet alleen hun missie of bedrijfsprofiel verteld, maar juist de relevante en mooie verhalen over expedities en natuurgebieden verteld.

Deze manier van marketing zorgt voor een beeld bij de consument wanneer zij dit merk zien.

2. Het gebruik van geschiedenis als corporate story

Denk aan het automerk Chrysler. Het merk vertelt in beelden de geschiedenis van het bedrijf waardoor je als het ware in een verhaal ‘gezogen’ wordt.

3. Het spelen van een rol als basis van storytelling

Denk bijvoorbeeld aan de Sportlife reclames waarin de kauwgom geassocieerd wordt met stoere sporters. Er wordt een bepaalde rol gekoppeld aan het product, ook wel een specifieke productgebruiker.

4. Het vertellen wat je weet

Een voorbeeld hiervan is een verhaal van Algenolie waarin gebruik is gemaakt van een milieuprobleem. Zij hebben een maatschappelijk probleem gekoppeld aan hun product. Er worden dus verhalen over het merk zelf gekoppeld aan maatschappelijke verhalen.

Storytelling is weldegelijk een van de sterkste instrumenten om in te schakelen. Het zorgt voor herinnering. Het creëert een imago! Wel moet hierbij zorgvuldig nagedacht worden over de strategieën die worden toegepast in de visuele content.