Je hebt hem bedacht, opgenomen en geëdit. Je hebt eindelijk een video, een video voor op jouw website of sociale media. 

En dan blijft toch het aantal kijkers staan op 24. Hoe kan dat nou? Hoe kan het dat jouw video niet vaak bekeken wordt? In deze blog geven wij jou 5 valkuilen en oplossingen die bepalend kunnen zijn voor het aantal kijkers van jouw video.

1. De video is te langdradig

Je kent het wel. Wanneer je op de play-knop drukt, kijk je al snel naar hoe lang de video duurt. “Is het kijken van deze video wel mijn tijd waard?” “Heb ik nu eigenlijk wel de tijd om deze video te kijken?” Wanneer video’s in het begin niet de aandacht van de kijker pakken, is de kans zeer groot dat de kijker niet lang meer verder kijkt.

De reden hiervoor is dat de kijker vaak nieuwsgierigheid nodig heeft om verder te kijken. Het is daarom verstandig om de video niet te lang te maken, want dan is het te ingewikkeld om het spannend en aantrekkelijk voor de kijker te houden. Kom dus meteen to the point en houdt de aandacht vast.

Een voorbeeld van een korte en pakkende video is een corporate video van Studelta. In de video wordt in de eerste seconden de aandacht getrokken door de plotseling stilstaande klok. Wat gaat er gebeuren?

 

2. De video is onpersoonlijk

Persoonlijkheid is geloofwaardigheid. Als sociale wezens vergelijken we onszelf voortdurend met anderen en hebben uitspraken van anderen invloed op ons handelen. Wanneer een video persoonlijk is, hebben wij als kijker een geloofwaardiger beeld van het verhaal. Het is verstandig om het ware verhaal en de echte realiteit op een persoonlijke manier te vertellen in de video.

Een voorbeeld van een zeer persoonlijke video is een wervingsvideo van RIBW. In deze video praten cliënten over wat zij verwachting. Het is persoonlijk en waarheidsgetrouw, twee belangrijke factoren voor geloofwaardigheid.

 

3. De video wordt niet gevonden

Vindbaarheid, een van de grootste factoren voor weinig kijkers. Er zijn een aantal dingen belangrijk voor de vindbaarheid van jouw video. Zo is de naam die je de video geeft belangrijk. De juiste zoekwoorden hebben invloed op de vindbaarheid door het zoekvolume van deze keywords. Gebruik niet alleen de titel, maar gebruik ook categorieën en beschrijvingen om extra zoekvolume te creëren voor jouw vindbaarheid.

Daarnaast hebben interactie en kijkduur ook invloed op de vindbaarheid van de video. Zo worden veelbekeken video’s hoger gerankt op Google dan een video die maar weinig bekeken wordt. Daarnaast zal een video met weinig interactie op Facebook minder in het nieuwsfeed terugkomen dan een video met veel interactie. Probeer de video dus zo interessant mogelijk te maken voor de kijker door de inhoud en omschrijvingen.

4. De video is onbegrijpelijk

Nieuwsgierigheid en geloofwaardigheid zijn belangrijke factoren voor het aantal kijkers. Hiernaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de video begrijpelijk is voor de kijker. Je kan je voorstellen dat wanneer de kijker naar een video kijkt waar geen enkel sprankeltje logica in terug te vinden is, hij snel afhaakt. De video moet met beelden al begrijpelijk zijn voor de kijker, want met het automatisch afspelen op de sociale media wordt de video vaak afgespeeld zonder audio. Meer dan 85% van de kijkers heeft de audiofunctie niet aanstaan bij het automatisch afspelen van de video op sociale media.

Een voorbeeld van een video waarbij audio niet nodig is om de video te begrijpen is een video van Geels&Co. In deze video wordt het al heel gauw duidelijk dat het gaat om de koffie en het koffiezetapparaat van Geels&Co De achtergrondmuziek geeft natuurlijk een extra mooi effect aan de video, maar zonder muziek is de video zeker te begrijpen.

 

5. De video thumbnail is niet pakkend

De grootste reden waarom mensen op de play-knop drukken? Dat is de thumbnail afbeelding die je ziet voordat je de video afspeelt. Zeg nou zelf, klik je sneller op een thumbnail van een camera wanneer je een behind the scenes video wilt kijken van een video productiebedrijf of klik je sneller op een thumbnail waarop je mannen in een mysterieuze ziet op een behind the scenes video.

 

 

Na het lezen van deze blog ook interesse in een video? Wij werken samen graag van idee naar uitvoering. Neem vandaag nog contact met ons op.