Kun jij je het al voorstellen? Een video met meer dan een miljoen views?

Videotrends Van 2018

Het klinkt ongeloofwaardig, maar inmiddels is dit dus écht te behalen. Video is een opkomende trend geweest het afgelopen jaar en is daar zeker niet stil blijven staan. Video is nog steeds booming en daarom is video eigenlijk niet meer weg te denken uit jouw marketingmix. Beter gezegd, video wordt de koning van de marketingmix!

Maar hoe wordt video nou zo optimaal mogelijk benut? Hoe kun jij als marketeer online video creatief genoeg inzetten? Hieronder behandelen we een aantal belangrijke videotrends van 2018.

Trend 1: Kwaliteit

Laten we beginnen met de allerbelangrijkste trend van allemaal, kwaliteit. We know, met de huidige technologieën is de verleiding om een filmpje op te nemen met een telefoon groot. Maar geloof het of niet, de kwaliteit is zeker terug te zien.

2018 is een jaar waarin de kwaliteit van video’s nog belangrijker wordt. Mooie effecten, prachtige beelden en interessante verhaallijnen. Door vooraf goed na te denken over een inhoudelijk sterk verhaal en daarna dit uit te voeren met een focus op kwaliteit, bereik jij jouw doelgroep het meest effectief.

Een voorbeeld van een kwalitatieve video is een productvideo die wij hebben gemaakt voor een koffiemerk genaamd Geels & Co. In deze video is gebruik gemaakt van verschillende effecten zoals color grading, technieken zoals het toepassen van meerdere layers en transitions en zijn er veel scherpe beelden geschoten. Iets wat niet zomaar met een telefoon te doen is, iets wat als kwalitatief visitekaartje dient voor het koffiemerk.

 

Trend 2: Lange Video’s

Ja, deze is misschien even niet in te denken hè? We wilden toch juist korte video’s om de aandacht lang genoeg te kunnen vasthouden? Dat is ook zo, maar naast de kort en krachtige video’s komt in 2018 de lange videovorm door. Denk hierbij aan documentaires en andere langere inhoudelijke video’s.

Belangrijk bij deze lange videovorm is dat de content inhoudelijk ijzersterk dient te zijn. Om de aandacht vast te houden, moet er een duidelijke verhaallijn inzitten met interessante highlights. Daarnaast kan een lange documentaire ook nog eens opgedeeld worden in kleinere delen om zo op verschillende momenten op de doelgroep in te spelen.

Een voorbeeld van een lange videovorm is een documentaire die wij hebben gemaakt voor het Generaal Maczek Memorial. Een documentaire die naast historie ook toekomstplannen meeneemt in de verhaallijn. Een video die voor een stille zaal zorgde.

 

Trend 3: Vierkante Video’s

Vierkante video’s? Ja, vierkante video’s. Er zijn geen excuses meer, mobiel komt op de primaire plek. In 2017 werd de helft van alle video’s al mobiel bekeken. De helft! Video’s op Facebook, Instagram en op YouTube. Zelfs Google gaat hoogstwaarschijnlijk een mobile first algoritme lanceren. Ho ho ho, even terug… een mobile first algoritme? Dit betekent dat enkel mobiele content geïndexeerd en gerankt wordt.

Het kiezen voor mobiele en dus vierkante video’s kan er dus voor zorgen dat jij hoger gerankt wordt in Google! Door video’s vierkant te maken, ziet de kijker meteen het geheel zo groter in beeld dan wanneer je een normaal formaat video (16:9) zou kiezen. Houd dus rekening met jouw kijker en maak ook vierkante video’s om de aandacht nog meer vast te houden!

Een voorbeeld van een vierkante video is een korte event video die wij hebben gemaakt voor de Inholland Pabo Rotterdam. Een video die geschikt is voor de verschillende sociale mediakanalen van de hogeschool op zo de volle aandacht te trekken.

 

Trend 4: Personalisatie

Het werkt. Persoonlijk werkt en dat heeft het altijd al gedaan. Door jouw doelgroep persoonlijk aan te spreken, voelt jouw doelgroep zich echt benaderd.

Stel je voor, jij bent als organisatie opzoek naar innovatieve studenten die stage komen lopen bij jou bedrijf. Hoe kun je deze studenten nu beter bereiken, dan door een speciaal voor hun ontwikkelde film te sturen? Op deze manier worden speciaal die studenten onderscheiden van de rest, waarmee je ze zeer persoonlijk benaderd.

Een voorbeeld van een persoonlijke video is een vacature video die wij hebben gemaakt voor de arbeidsmarktcommunicatie van RIBW. In de video wordt het woord gegeven aan cliënten die zelf vertellen wat zij zoeken in een begeleider. Op deze manier worden begeleiders in de zorg op een zeer persoonlijke wijze door cliënten zelf benaderd.

 

Trend 5: Entertainment

Video’s die de kijkers echt leuk vinden. Dit klinkt misschien simpel, maar dat is het zeker niet. Op de opkomende trend van video in 2017, wordt in 2018 de uitdaging om alleen maar video’s maken die men écht leuk vindt.

Entertainment, interessante mensen, bijzondere verhalen, vernieuwende shots. In 2018 draait het allemaal om entertainment. Een video dient visueel aantrekkelijk te zijn met een goed en intrigerend verhaal.

Een voorbeeld van zo’n video is een portretvideo die wij hebben gemaakt voor om het outdoor kledingmerk Rehall Outerwear op de kaart te zetten. In deze video wordt is er gekozen voor een teamrider van Rehall Outerwear om te vertellen over zijn leven. Op deze manier wordt er middels interessante shots een blik geworden op de kleding van Rehall Outerwear.

 

Trend 6: Livestreaming

We zijn er nog voorzichtig mee, maar livestreaming zal een belangrijke trend zijn in 2018. Waar vooral influencers steeds meer gebruik maken van livestreamen, waait deze trend steeds meer over naar marketeers en adverteerders.

Livestreamen maakt het mogelijk om direct met de doelgroep te communiceren. Tijdens het streamen kunnen kijkers vragen of opmerkingen achterlaten waar jij meteen weer op kunt reageren. Door de lage kosten voor livestreamen, is het een aantrekkelijk middel dat door iedereen ingezet kan worden om de betrokkenheid met de doelgroep te vergroten.

Een voorbeeld is een lancering van de Oreo Candybar. De relatief laag budget campagne heeft maar liefst 11 miljoen unieke kijkers bereikt. Weldegelijk een succesvol middel dat in 2018 nog meer ingezet kan worden.

Trend 7: Pre-roll Video’s

Say what?! Pre-roll video’s zijn de korte video’s van maximaal 6 seconden die te zien zijn voor veel video’s op YouTube. Kijkers worden vaak verplicht om eerst zo’n advertentie af te kijken voordat ze naar de video kunnen die ze wilden kijken.

Een ideale gelegenheid dus om jouw merk te promoten. De 6 seconden zijn cruciaal, dus zorg voor een duidelijke call to action en maak het visueel aantrekkelijk door veel opvallende en kleurrijke aspecten toe te voegen.

Een voorbeeld is een pre-roll van RLVNT voor Tikkie. In een hele korte advertentie maken zij het doel van de applicatie duidelijk. Hier voegen ze een snufje humor aan toe wat ervoor zorgt dat de video makkelijk weg te kijken is.

 

Nog Een Keer Alles Op Een Rijtje

  • Video wordt de koning van de marketingmix.
  • Kwaliteit is de allerbelangrijkste trend.
  • Lange video’s worden interessant.
  • Vierkante video’s voor alle sociale mediakanalen.
  • Personalisatie zal in 2018 nog steeds werken.
  • Entertainment wordt een must.
  • Livestreaming als goedkoop en effectief middel.
  • Pre-roll video’s als ideale gelegenheid.

Wil jij na het lezen van deze blog meer weten over video? Neem dan direct contact met ons op!