Waar let jij het meest op bij het bekijken van een video? Je beantwoordt deze vraag waarschijnlijk niet met: “audio”. 

We zijn visueel ingesteld

Wanneer er naar video’s wordt gekeken, kijkt men voornamelijk naar de kwaliteit van het beeld, hoe professioneel de hoofdpersonage zijn rol uitvoert en hoe de gehele productie een verhaal vertelt.

We kunnen stellen dat men visueel is ingesteld en dat we vertrouwen op ons visuele gevoel. Dat gezegd, er zijn ook nog andere cruciale elementen die de kwaliteit van een video kunnen beïnvloeden.

Audio is juíst een cruciaal element

Een van deze elementen is audio. Want zeg eens eerlijk, valt de audio op wanneer deze goed is? Vaak niet. Dit komt omdat dit overeenkomt met wat we verwachten te horen bij de beelden. Maar wanneer de audio niet goed is, dan valt het ineens op.

Wanneer je een geïnterviewd persoon niet verstaat door veel lawaai, dan valt de slechte kwaliteit van de audio op. Het leidt niet alleen af, maar het kan ook de kwaliteit van de video beïnvloeden. Zo kan een goede promotionele video ineens minder effectief worden.

Ingebouwde microfoons zijn een no go

Een veelgemaakte fout bij het opnemen van audio is het gebruik van de ingebouwde microfoon in de camera’s. Ingebouwde microfoons nemen al het omringende geluid op, dus ook externe geluiden die niet opgenomen dienen te worden.

Het is verstandiger om te werken met een externe microfoon om het geluid op te nemen. Een externe microfoon is gemakkelijk te verplaatsen om zo de juiste geluiden op te nemen.

Zo kan een externe microfoon dicht bij iemand zijn gezicht gehouden worden wanneer iemand aan het praten is of kan de externe microfoon naast bepaalde voorwerpen staan die een speciaal en herkenbaar geluid maken. De kwaliteit van audio wordt hiermee beter en bruikbaarder in de pre-productie.

Audio checken is niet alleen slim, maar is een must

Men moet zich ervan bewust zijn dat microfoons zeer gevoelig zijn voor kleine geluidsveranderingen. Het volume waarmee iemand praat, externe geluiden en de stand van de microfoon zijn hierin bijvoorbeeld belangrijk.

Beeld je maar eens in… je zit in een ruimte met een airco aan. Na een tijdje ben je je niet eens meer bewust van het geluid, omdat je hieraan gewend raakt.

Jammer genoeg werken microfoons niet hetzelfde. De airco verstoort in dit voorbeeld de audio. Dit geluid is een onbewuste geluid waar je later in de pre-productie tegenaan gaat lopen. Het checken van de audio is dan ook zeker een must!

Het versterkende effect van audio

Naast geluidsopnamen kan audio in de vorm van muziek ook de kwaliteit beïnvloeden. Muziek kan zelfs de sfeer van de video bepalen. Audio zorgt ervoor dat we bepaalde dingen herkennen, maar ook dat er bepaalde emoties worden opgeroepen.

Zo kan treurige muziek een moment extra droevig maken en zo kan het geluid van ritselende koffiebonen het beeld hiervan in de video versterken. Bekijk hieronder een video waarin geluidsopnamen en muziek de beelden versterken.

 

Even alles op een rijtje

  • Audio is een belangrijk element dat de kwaliteit van de video kan beïnvloeden.
  • Ingebouwde microfoons zijn een no go.
  • Audio moet zorgvuldig opgenomen worden voor het beste resultaat.
  • Er moet er goed nagedacht worden over audio ter versterking van de beelden.
  • Audio zorgt ervoor dat we bepaalde dingen herkennen.
  • Audio roept emotie op.

Wil jij na het lezen van deze blog meer informatie en advies over video en audio? Wij geven dit graag! Neem vandaag nog contact met ons op.