Verhalen vertellen. Het allergrootste belang om een boodschap op een juiste manier over te brengen. Maar niet iedereen slaagt hierin. Hart op hart, de spot drijven met, een verheerlijkt beeld of tientallen beloftes…

De verkiezingsspotjes van de Nederlandse partijen houden zich bezig met storytelling, maar hebben zij het concept ‘true storytelling’ wel begrepen? De filmpjes tonen een leuk verhaal, feiten of beloftes, maar missen toch soms nog het krachtige ‘waarom’ verhaal van true storytelling.

Het verhaal achter het standpunt zou juist gebruikt moeten worden voor true storytelling. Zonder enige politieke voorkeur hebben wij een aantal politieke verkiezingsspotjes onder de loep genomen om te kijken in hoeverre true storytelling ingezet wordt.

Wordt er gebruik gemaakt van true storytelling?

De verkiezingen van 2017 brengen veranderingen met zich mee wat betreft de verkiezingsspotjes. Waar verkiezingsspotjes voorheen alleen werden ingezet om kiezers te overtuigen met eigen standpunten, zie je dit jaar dat spotjes meer en meer gebruikt worden als een aanval op de tegenpartij. Er wordt meer aandacht besteedt aan het creëren van verhalen, maar wordt er wel gebruik gemaakt van ‘true storytelling’?

Een voorbeeld is het verkiezingsspotje van de CDA. Het spotje toont drie jonge uitvoeringen van Mark, Geert en Sybrand. Waar Geert en Mark in een discussie raken en weglopen, verkondigt Sybrand dat hij premier van Nederland wil worden. Sybrand refereert hier naar een eerdere discussie tussen Mark en Geert welke viraal is gegaan.

Het verhaal is leuk bedacht, maar wanneer we gaan kijken naar in hoeverre deze campagne voldoet aan true storytelling scoort deze campagne niet echt hoog op het ‘waarom’ vlak. Men kan uit deze video niet afleiden waarom Sybrand premier wilt worden, wat zijn standpunten zijn en waarom hij achter deze standpunten staat.

 

De VVD liet zich niet overrompelen door dit spotje en kwam met een gevat antwoord. Dezelfde uitvoering van Sybrand wordt hergebruikt en wordt afgeschilderd als pessimist. Dit terwijl Mark als optimist wordt neergezet. Echter, het wordt niet duidelijk wat Mark vertegenwoordigt en waarom. Er wordt alleen een keuze opgelegd voor pessimisten of optimisten.

Een verhaallijn door meer dan één spotje

Video’s veranderen aanzienlijk in inhoud en vormgeving. Er wordt meer nagedacht over de wijze waarop partijen de kiezers willen bereiken, maar wat ons betreft wordt de plank nog vaak misgeslagen als het aankomt op true storytelling. De reden hiervoor is dat spotjes nog té weinig het ware verhaal achter een partij laten zien.

Een partij die in de buurt komt van true storytelling is GroenLinks. GroenLinks komt niet met één verkiezingsspotje, maar zij creëren een zelf gevormde verhaallijn. Een verhaallijn rondom Jesse Klaver, de lijsttrekker van GroenLinks.

Natuurlijk weten we dat dit een bewuste keuze is geweest om meer jongeren aan te spreken, maar we moeten hen toegeven dat zo’n verhaallijn toch wel in de buurt komt van true storytelling. De reeks video’s laat namelijk het ‘waarom’ zien van de lijsttrekker.

En zeg eens eerlijk, had jij niet de lijsttrekker van jouw voorkeur op deze wijze willen volgen?

 

Storytelling wordt ook in de politiek ingezet om verhalen over te brengen. Waar de ene partij een verhaal vertelt middels een spotje, ontwikkelt de andere partij een verhaal middels een reeks video’s.

Echter, de manier waarop dit wordt gedaan is niet altijd een vorm van ‘true storytelling’. Verhalen tonen nog vaak te weinig het echte “waarom” verhaal.

Wie weet wordt er tijdens de volgende verkiezingen wel echte true storytelling toegepast! Wij zijn er in ieder geval voor in!