Vraag jij jezelf weleens af hoe sommige beelden zo kleurrijk en sfeervol kunnen zijn? 

Waar voorheen de kleurweergave vooral werd overgelaten aan de camera, kunnen beelden nu bewerkt worden met bijvoorbeeld color grading en kleurcorrectie. Waar tinten soms niet geheel naar wens zijn, is het mogelijk om een stijl te kiezen voor jouw video en om jouw video aan deze stijl aan te passen.

De ideale oplossing

Filmen in S-LOG kan een ideale mogelijkheid bieden om een video geheel naar jouw wensen aan te passen. “Wat is LOG?” denk je nu vast. Wij leggen het je haarfijn uit. De term LOG is afkomstig van een logaritmische curve. Waar er normaal wordt gefilmd met opnames waarbij 100% wit is, 50% zwart en 50% grijs, wordt er bij een LOG gefilmd met opnames waarbij 85% wit is, 63% zwart en 22% grijs. Deze instellingen zorgen voor een beeld met weinig contrast, een soort lichtgrijze mistlaag die je kunt zien in de onderstaande video.

Lichtgrijze mistlaag

“Maar wat is dan het nut van deze lichte mistlaag?”. We know… als ruwe opname ziet de grijze laag er niet geheel aantrekkelijk uit. Maar door alle extra informatie (logaritmische curve) die je met LOG hebt verzameld, kun je veel meer details in het beeld bewerken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleurcorrectie en details in helderheid die nauwkeurig aangepast kunnen worden. Door het hoge dynamische bereik zal er minder detail verloren gaan tijdens de kleurcorrectie. Kleurcorrectie wordt gebruikt om verschillende beelden qua kleur aan elkaar gelijk te stellen. Heb jij een beeld opgenomen in grauw licht en vervolgens in een zeer belichte setting, dan vallen deze beelden met kleurcorrectie aan elkaar aan te passen. Naast kleurcorrectie is het mogelijk om na opnames met S-LOG de beelden te bewerken met color grading. Met color grading bepaal je een sfeer, uitstraling, stijl en gevoel van een video door de beelden te bewerken.

Wat specifieker?

Wanneer je besluit een correctiefilter toe te passen, kun je nog kiezen uit verschillende mogelijkheden. Via instellingsvensters kunnen video editors bijvoorbeeld de sterkte, gradatie, richting, beweging, snelheid, omranding, kleur etc. aanpassen. Schuifregelaars en getallen kunnen de kleuren in beelden bewerken.

Wanneer je ervoor kiest om corrigerende videofilters toe te passen, kun je letten op de helderheid en contrast. Maar ook op de verzadiging, beeldruis of beeldscherpte. Ook kun je bijvoorbeeld kijken naar kleurzwemen, afwijkingen in beelden naar een bepaalde kleur zoals bijvoorbeeld een blauwzweem of een groenzweem.

Kies je ervoor om te corrigeren met kleurverzadiging, kijk dan naar hoe stevig de desbetreffende kleur visueel tot uiting komt. Super intensief of juist wat minder duidelijk? Er komen nog talloze mogelijkheden bij color grading en kleurcorrectie kijken, welke toegepast kunnen worden op jouw beelden. Dit maakt het mogelijk om jouw beelden aan elkaar aan te passen, maar ook om een stijl, uitstraling, sfeer en gevoel te geven aan jouw video.

Ben je nu benieuwd naar de before en after resultaten van het filmen met S-LOG? Bekijk dan de onderstaande video waarin een combinatie van color grading en kleurcorrectie is toegepast.

 

 

Na het lezen van deze blog ook interesse in een video? Wij werken samen graag van idee naar uitvoering. Neem vandaag nog contact met ons op.