Green screen… inmiddels een bekend begrip in de wereld van video.

Een post-production techniek

Green screen is een effect waarbij de groene achtergrond in het beeld vervangen wordt door een andere digitale achtergrond. Het green screen effect is een post-production techniek voor het layeren van meerdere beelden.

Zo staat een weerman meestal niet voor een echte weerkaart, maar voor een groen scherm. In de montage wordt vervolgens het groen weggehaald en vervangen door andere beelden.

Hoe het precies in zijn werk gaat?

Het begint bij een effen achtergrond. Wanneer de achtergrond een gehele kleur is, kan deze goed vervangen worden. Hiernaast is het belangrijk dat de mensen en/of objecten voor de camera niet overeenkomen met de achtergrondkleur. Wanneer de achtergrond groen is en de personage voor de camera een groen shirt draagt, mengt het T-shirt zich met de achtergrondkleur.

Een ander cruciaal element is de belichting. Om het green screen effect zo goed mogelijk toe te passen, moet alle schaduw geëlimineerd worden van de achtergrond. Op deze manier blijft de achtergrond een effen kleur.

Bij het editen van de video kan vervolgens de groene achtergrond vervangen worden door een andere digitale achtergrond.

Wil je het toch nog even graag voor je zien? Wij schetsen een aantal voorbeelden aan de hand van onderstaande video.

The final scene en het Skype gesprek

In het eerste voorbeeld is de digitale achtergrond van de video te zien. Vervolgens is te zien hoe de hoofdpersonage voor een groene achtergrond staat. Een effen achtergrond zonder enige schaduw.

De hoofdpersonage draagt geen groene kleur die overeen zou kunnen komen met de achtergrond. Dit zorgt ervoor dat de hoofdpersonage los komt te staan van de achtergrond. In het “final scene”-shot worden de twee beelden gecombineerd door de groene achtergrond te vervangen door de digitale achtergrond video.

In het tweede voorbeeld is er een green screen gebruikt om een Skype gesprek in scene te zetten. Het personage dat zich voor het groene doek bevindt, draagt geen groen waardoor hij zou kunnen verdwijnen in de achtergrond.

Verder in de video is te zien hoe de groene achtergrond wordt vervangen door een digitale achtergrond video. Op deze manier wordt een Skype gesprek op een natuurlijke wijze verwerkt in de video.

 

To remember

  • Met het green screen effect kan in de montage een achtergrond toegevoegd worden
  • Tijdens de opnames met een green screen moet een effen achtergrond gebruikt worden
  • Tijdens de opnames met een green screen moeten alle schaduwen op de achtergrond geelimineerd worden

Wil jij na het lezen van deze blog meer informatie en advies over video? Wij geven dit graag! Neem vandaag nog contact met ons op.