Daar zijn we weer met een tutorial blog waarin we je vertellen hoe jouw video nog beter kan worden!

In de vorige blog lieten wij zien hoe beelden mooier gemaakt konden worden door de lucht te vervangen met als voordeel dat videomakers niet geheel afhankelijk meer zijn van bijvoorbeeld het weer. Remember? Zo niet, klik dan hier om alles nog is terug te lezen. Zo ja, lees dan lekker verder mee, want in deze blog behandelen we weer een andere techniek.

Het verbergen van een knip

Heb jij zelf weleens een video gemaakt? Dan klinkt het woord “overgangen” jou vast niet vreemd in de oren. Overgangen (in deze blog; transitions) worden gebruikt om verschillende scenes in elkaar over te laten lopen.

Dus wanneer je verschillende beelden achter elkaar plakt, gebruik je transitions om een verhaal vloeiend te laten lopen. Eigenlijk verberg je hiermee een knip tussen twee beelden. Door de beelden in elkaar over te laten lopen, behoudt je het tempo in jouw video.

Het woord zegt het al

Transitions, overgangen… hoe je het ook wilt noemen. Ze kunnen in verschillende vormen worden toegepast. Beelden kunnen gewoon geknipt worden en achter elkaar geplakt worden, er kan een fade effect gebruikt worden waardoor de beelden (zoals het woord al zegt) in elkaar vervagen of er kan bijvoorbeeld een zwart tussenstuk gebruikt worden. Weten we nu een beetje waar we op doelen?

Het gaat nog verder

Toch gaat het wat verder dan dit, want er is nog veel meer mogelijk. Zo kunnen in plaats van de standaard zwarte vlakken ook voorwerpen gebruikt worden om een overgang te vormen en zo kunnen verschillende snelheden gebruikt worden als overgang. Middels onderstaande video schetsen we een aantal voorbeelden van transitions.

Verschillende transitions

In het eerste voorbeeld lopen twee scenes in elkaar over door een voorwerp te gebruiken voor de transition. In het eerste beeld beweegt het beeld naar het voorwerp toe, waarna in het tweede beeld van het voorwerp af wordt bewogen. Hetzelfde gebeurd in het tweede voorbeeld, maar dan andersom.

In het derde voorbeeld wordt dezelfde techniek toegepast. In dit voorbeeld wordt het achterhoofd van een personage gebruikt om het ene beeld in het andere beeld over te laten lopen.

Het vierde voorbeeld van het pretpark is weer een ander voorbeeld. In dit voorbeeld worden diverse technieken gebruikt om het verhaal vloeiend te laten verlopen. Door versnellingen in de beelden, in- en uitzoom effecten en door verschillen in scherpte lopen de beelden in elkaar over en wordt het tempo in de video behouden. De verschillende technieken zorgen er hier voor dat knips van zeer diverse beelden niet goed te zien zijn.

In het laatste voorbeeld worden ook twee beelden achter elkaar geplakt. Door het beeld te versnellen, lijkt het een zoom binnen één scene terwijl dit in de werkelijkheid twee scenes zijn.

 

Alles nog even herhalen

  • Transitions laten beelden vloeiend in elkaar overlopen
  • Middels transitions behoudt je de snelheid in jouw video
  • Met transitions verberg je een knip tussen twee beelden
  • Zooms, versnellingen, scherpte en andere effecten kunnen gebruikt worden als transition

Wil jij na het lezen van deze blog meer informatie en advies over video? Wij geven dit graag! Neem vandaag nog contact met ons op.