Vloggen, een nieuwe trend waar steeds meer organisaties aan toegeven. 

Tips And Tricks

Eerder legden wij uit waarom elke organisatie direct zou moeten starten met vloggen. Zie je het belang in van vloggen en overweeg je om dit te gaan doen? In deze blog behandelen wat tips and tricks voor het maken van een goede vlog.

Hoe Zat Het Ook Alweer?

Allereerst kijken we nog een keer naar wat een vlog nu precies is. Zoals omschreven in voorgaande blog is een vlog simpel gezegd een blog in de vorm van een video. Dus een vlog is een video waarin een bepaald onderwerp wordt besproken. Ook valt het op dat steeds meer organisaties vlogs inzetten.

Zo kunnen organisaties vlogs inzetten voor de arbeidsmarktcommunicatie door potentiële werknemers een kijkje te geven in de werkcultuur. Ook kunnen vlogs gebruikt worden voor een event video waarin er een terugblik wordt gegeven van een event of kunnen vlogs ingezet worden als een soort promotie door werknemers te laten praten over bijvoorbeeld de goede kwaliteit van een product.

De kracht van vlogs is dat wij ons kunnen identificeren met de persoon op de camera. Het is niet een standaard verkoopfilmpje of een vacature, het is een vernieuwende manier om mensen op een persoonlijke wijze aan te spreken.

Maar Hoe Ga Je Nu Te Werk?

Vloggen lijkt makkelijk, maar het is toch belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. Zo zijn er een aantal elementen waar goed en nauwkeurig over nagedacht moet worden, maar zijn er ook een aantal kleine tricks die de kwaliteit van een vlogvideo kunnen beïnvloeden. We behandelen hieronder een aantal van deze tips and tricks.

1. De cliché

Ja, hij is inmiddels cliché, maar zeker niet minder belangrijk! We hebben het hier over horizontaal filmen. Het komt nog steeds voorbij, video’s waar 2/3de van de video bestaat uit twee zwarte vlakken met in het midden het verticale beeld. Inmiddels is een no go en is het essentieel dat er horizontaal gefilmd wordt voor een geheel en gevuld beeld. Bekijk hieronder een voorbeeld van een vlog waarbij verticaal is gefilmd in plaats van horizontaal.

 

2. Fouten Maken Is Menselijk

Een andere trick is dat fouten gezien mogen worden. Denk hierbij aan versprekingen of het laten verschieten van de camera. Het effect van ‘het laten zien van fouten’ is dat het een persoonlijke twist krijgt.

We zijn mensen en mensen maken fouten. Dus door fouten gewoon te laten zien, wordt het extra menselijk, persoonlijk en geloofwaardig.

3. Technieken Maken Het Geloofwaardig

Een trick die aanvult op de vorige is het laten zien van technieken. Denk hierbij aan een shot waarin men kan zien dat je de camera aanzet of een shot waarin je het licht verandert. Op deze manier laat je ook weer zien dat het menselijk en echt is. Dit speelt weer in op de geloofwaardigheid van de video.

4. Jumpcuts Houden De Aandacht Vast

Jumpcuts knipjes van beelden die vervolgens achter elkaar zijn geplakt. Het zijn verspringen in hetzelfde beeld. De verspringen zorgen ervoor dat er iets gebeurt in beeld, wat de aandacht kan vasthouden.

Een voorbeeld hiervan is onderstaande tutorial waarin de personage telkens in dezelfde setting te zien is en waar gebruik is gemaakt van enkel verspringen in het beeld.

 

5. Branding Zorgt Voor Herkenning

Wanneer je van plan bent om vlogs te gaan maken, is het verstandig om branding in te gaan zetten. Denk hierbij aan een terugkomend intro in elk filmpje waaraan iedereen kan herkennen dat het een video van jou is.

Op deze manier speel je in op herkenning en weten mensen dus weer dat dit een video uit jouw reeks is. Een voorbeeld is Anna Nooshin die na 5 seconden haar branding ANNA NOOSHIN in beeld brengt, zij doet dit in al haar video’s.

 

6. Belichting Is Essentieel

Nog een belangrijke trick voor het maken van een goede vlog is de belichting. Wanneer je met je rug tegen een raam aanzit en jezelf filmt tegen de licht inval in, is het effect dat door de lichtinval om jou heen jijzelf donker wordt en niet meer te zien bent. Zorg er dus altijd voor dat er genoeg licht op jouw gezicht valt wanneer je gaat vloggen.

7. Probeer Diverse Standpunten

Let ten slotte ook op de stand van de camera. Ken je dat? Je zit lekker onderuit en je opent de camera van jouw telefoon. Je kijkt naar onderen en je schrikt omdat jezelf ineens groot in beeld ziet. Het is belangrijk om een goed standpunt van de camera te kiezen om jouw gezicht goed in beeld te brengen. Probeer diverse standpunten uit om te kijken vanaf welk standpunt jouw gezicht het mooist te zien is.

Dus, even alle tips en trick op een rijtje:

  • Fouten mogen gezien worden
  • Technieken mogen gezien worden
  • Maak gebruik van jumpcuts
  • Zet branding in
  • Zorg voor goede belichting
  • Let op de compositie

In de volgende blogs behandelen we nog meer essentiële elementen voor het maken van een goede vlog.

 

Heb jij interesse gekregen in het maken van vlogs? Wij delen graag informatie en wij bieden vlogtrainingen aan. Schroom niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.